Biji Salak

andree_erlangga

New member
Bahan:

500 gr ubi, kukus hingga matang
50 gr tepung kanji
garam secukupnya
250 gr gula jawa, iris halus
250 ml air
500 ml santan
2 lembar daun pandan

Cara membuatnya:

Lumatkan ubi selagi masih panas. Ambil 3/4 bagiannya dan campur dengan tepung kanji dan garam. Bulatkan sebesar biji salak.Didihkan air dan masukkan bulatan biji salak kedalamnya hingga terapung. Angkat dan sisihkan. Masak gula dan air hingga medidih dan masukkan sisa ubi kedalamnya dan aduk hingga rata. Bila kembali mendidih, masukkan biji salak, aduk rata dan angkat.
Buat kuah santannya dengan mendidihkan santan dan daun pandan yang diberi sedikit garam. Aduk rata. Hati-hati jangan sampai meluap.
Hidangkan biji salak dengan menyiram kuah santan diatasnya.


sumber : www.dapurmbakyu.ch
 
Back
Top