andree_erlangga
New member
Bahan-bahan:
* 250 gm mentega
* 1 1/2 cawan gula castor
* 2 cawan tepung kek (tepung naik sendiri)
* 1/2 cawan serbuk koko
* 1 cawan susu cair
* 1/2 cawan air ais (air yang disejukkan)
* 1 camca teh esen vanila
* 3 biji telur ayam gred A atau 4 biji telur ayam gred B.
sedikit chocolate rice atau badam cincang.
Cara membuat:
1. Ayak tepung bersama serbuk koko beberapa kali.
2. Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
3. Masukkan telur ayam sebiji-sebiji.
4. Masukkan campuran tepung berselang seli dengan susu cair.
5. Masukkan esen vanila.
6. Masukkan air ais dan gaul rata.
7. Tuang ke dalam loyang (9" X 9" ) yang telah digris.
8. Bakar selama 1 jam (suhu 1700 C).
(Bahagian bawah loyang dilapis dengan kertas minyak)
Toping:
* 250 gm cooking chocolate
* 3 camca makan susu cair
* 2 camca makan susu pekat
* 1 camca makan margerin atau butter.
Cara membuat:
1. Larutkan susu pekat ke dalam susu cair.
2. Masukkan cooking chocolate dan cairkan menggunakan double boiler.
3. Apabila chocolate menjadi cair, masukkan margerin atau mentega dan kacau hingga sebati.
4. Tuang di atas kek yang telah sejuk dan ratakan.
5. Tabur dengan chocolate rice atau badam cincang (jika suka).
Nota:
Cawan penyukat yang digunakan adalah mengikut "Australian Standard".
sumber : .:: Pacific Internet (PInter) Indonesia ::.
* 250 gm mentega
* 1 1/2 cawan gula castor
* 2 cawan tepung kek (tepung naik sendiri)
* 1/2 cawan serbuk koko
* 1 cawan susu cair
* 1/2 cawan air ais (air yang disejukkan)
* 1 camca teh esen vanila
* 3 biji telur ayam gred A atau 4 biji telur ayam gred B.
sedikit chocolate rice atau badam cincang.
Cara membuat:
1. Ayak tepung bersama serbuk koko beberapa kali.
2. Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
3. Masukkan telur ayam sebiji-sebiji.
4. Masukkan campuran tepung berselang seli dengan susu cair.
5. Masukkan esen vanila.
6. Masukkan air ais dan gaul rata.
7. Tuang ke dalam loyang (9" X 9" ) yang telah digris.
8. Bakar selama 1 jam (suhu 1700 C).
(Bahagian bawah loyang dilapis dengan kertas minyak)
Toping:
* 250 gm cooking chocolate
* 3 camca makan susu cair
* 2 camca makan susu pekat
* 1 camca makan margerin atau butter.
Cara membuat:
1. Larutkan susu pekat ke dalam susu cair.
2. Masukkan cooking chocolate dan cairkan menggunakan double boiler.
3. Apabila chocolate menjadi cair, masukkan margerin atau mentega dan kacau hingga sebati.
4. Tuang di atas kek yang telah sejuk dan ratakan.
5. Tabur dengan chocolate rice atau badam cincang (jika suka).
Nota:
Cawan penyukat yang digunakan adalah mengikut "Australian Standard".
sumber : .:: Pacific Internet (PInter) Indonesia ::.