Puding yang berlapis-lapis dengan susunan dan bahan yang mirip dengan es cendol ini sangat pas untuk dijadikan sajian penutup yang nikmat. Agar lebih harum bahan lapisan gula merah dapat Anda tambahkan potongan buah nangka.
Bahan-bahan/bumbu-bumbu :
Bahan Cendol:
75 gram tepung hunkwe
520 ml air
1/2 sendok teh garam
2 lembar daun pandan
2 tetes pewarna hijau
Bahan Puding I:
400 ml santan dari 1/2 butir kelapa
75 gram gula pasir
1 lembar daun pandan
1/4 sendok teh garam
1/2 bungkus agar-agar bubuk
Bahan Puding Ii:
400 ml air
75 gram gula pasir
1/2 bungkus agar-agar bubuk
1/8 sendok teh esen pandan
Bahan Puding Iii:
450 ml air
100 gram gula merah
1 lembar daun pandan
2 sendok makan tepung hunkwe
1/4 sendok teh garam
1/2 sendok teh agar-agar bubuk
Cara Pengolahan :
Cendol: rebus bahan cendol sambil diaduk sampai meletup-letup. Tuang ke dalam cetakan cendol. Letakkan wadah berisi air es di bawahnya. Tekan cendol dan biarkan cendol jatuh ke dalam wadah berisi air es. Sisihkan.
Puding I: rebus semua bahan sambil diaduk sampai meletup-letup. Tuang ke dalam gelas hingga 1/3 tinggi gelas. Bekukan.
Puding II: rebus semua bahan sambil diaduk sampai meletup-letup. Tuang ke atas lapisan I. Masukkan cendol. Bekukan.
Puding III: rebus gula, air, dan daun pandan sampai mendidih. Saring. Dinginkan. Tambahkan agar, garam, dan tepung hunkwe. Rebus sambil diaduk sampai meletup-letup. Tuang di atas lapisan II, bekukan.
Untuk 8 porsi
SUMBER: Puding Cendol
Bahan-bahan/bumbu-bumbu :
Bahan Cendol:
75 gram tepung hunkwe
520 ml air
1/2 sendok teh garam
2 lembar daun pandan
2 tetes pewarna hijau
Bahan Puding I:
400 ml santan dari 1/2 butir kelapa
75 gram gula pasir
1 lembar daun pandan
1/4 sendok teh garam
1/2 bungkus agar-agar bubuk
Bahan Puding Ii:
400 ml air
75 gram gula pasir
1/2 bungkus agar-agar bubuk
1/8 sendok teh esen pandan
Bahan Puding Iii:
450 ml air
100 gram gula merah
1 lembar daun pandan
2 sendok makan tepung hunkwe
1/4 sendok teh garam
1/2 sendok teh agar-agar bubuk
Cara Pengolahan :
Cendol: rebus bahan cendol sambil diaduk sampai meletup-letup. Tuang ke dalam cetakan cendol. Letakkan wadah berisi air es di bawahnya. Tekan cendol dan biarkan cendol jatuh ke dalam wadah berisi air es. Sisihkan.
Puding I: rebus semua bahan sambil diaduk sampai meletup-letup. Tuang ke dalam gelas hingga 1/3 tinggi gelas. Bekukan.
Puding II: rebus semua bahan sambil diaduk sampai meletup-letup. Tuang ke atas lapisan I. Masukkan cendol. Bekukan.
Puding III: rebus gula, air, dan daun pandan sampai mendidih. Saring. Dinginkan. Tambahkan agar, garam, dan tepung hunkwe. Rebus sambil diaduk sampai meletup-letup. Tuang di atas lapisan II, bekukan.
Untuk 8 porsi
SUMBER: Puding Cendol